Cimetière du Père Lachaise

Père Lachaise er den største kirkegården i Paris. Den er kanskje en av verdens mest kjente og besøkte kirkegårder og har utviklet seg til en av Paris’ mest populære turistattraksjoner.
Kirkegården har navn etter Ludvig XIVs skriftefar, jesuittpater François de la Chaise (1624-1709), som bodde i et hus omtrent der dagens gravkapell ligger. Området var 48 hektar stort da det ble kjøpt av byen i 1804, men senere utvidet.

Selve kirkegården ble etablert av Napoléon Bonaparte. Av helsegrunner var kirkegårder fra 1786 ikke lenger tillatt inne i byen, og med årene ble det opprettet flere kirkegårder utenfor bygrensene.

Da kirkegården ble tatt i bruk syntes Paris’ innbyggere at den lå alt for langt unna, og få begravelser skjedde der. Kirkegårdens forvaltere gjennomførte derfor en storstilt reklamekampanje, og overførte kistene med La Fontaine og Molière til Père Lachaise under mye ståhei. Noen år senere ble også Pierre Abélard og Héloïse flyttet til kirkegården på samme måte.
Kort tid etter var over 33 000 begravd på kirkegården. I dag er tallet over 1000 000, og mange flere i columbariet, der restene etter de kremerte oppbevares.

Mange kjente personer ligger begravet på kirkegården, blant andre:
Jim Morrison, amerikansk musiker (The Doors)
Édith Piaf, fransk sanger
Gioacchino Rossini, italiensk komponist
Simone Signoret, fransk skuespiller og forfatter
Oscar Wilde, irsk forfatter
Kilde: Wikipedia

Utrolig inspirerende besøk med Bresson og Bjørn Opsahl.
Foto: jørn sønsterudbråten

Legg igjen en kommentar